Wytrawna pełnoziarnista tarta z kurczakiem i warzywami

Dzisiejszą propozycją na zdrowy i smakowity obiad lub też kolację będzie wytrawna tarta. Przygotowana na kruchym cieście, choć bez użycia masła, wypełniona tym razem kurczakiem oraz warzywami. Przepis niezbyt skomplikowany, a jednak pełen wartościowych składników. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, lecz spokojnie można ją odgrzać następnego dnia w piekarniku i również będzie pełna smaku z nadal chrupiącymi brzegami ;) Pomysł na ciasto zaczerpnięty z Follow the Taste.

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wnętrze tarty:

  • jeden pojedynczy filet z kurczaka
  • mrożona mieszanka warzywna – kalafior, brokuł, marchew (oczywiście mogą być również świeże warzywa, ja akurat miałam pod ręką otwarte opakowanie mieszanki)
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek/olej rzepakowy do podsmażenia kurczaka
  • 2 jajka
  • 150 g serka naturalnego (użyłam serka Bieluch, lekkiego)
  • mozzarella light (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano

Ciasto

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulkę. Formę do tarty lub tortownicę (może być również okrągłe naczynie żaroodporne) smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy posypanej mąką do momentu, aż powstały okrąg będzie większy niż wielkość formy do pieczenia. Przekładamy ciasto nawijając go najpierw delikatnie na wałek i ostrożnie rozwijając w formie, aby ciasto się nie porwało. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aby się lekko podpiekło. Po upływie tego czasu wyjmujemy z piekarnika, aby się przestudziło.

Nadzienie

W trakcie, gdy ciasto się pieczę, a potem studzi można przygotować farsz. Mrożone warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale uważamy by nie były zbyt miękkie. Podczas zapiekania tarty jeszcze dojdą do odpowiedniej miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się wszelkich błonek i kroimy na drobne kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką. Czasem dodaję również przyprawę curry, ale nie każdy ją lubi, więc nie podaję jej w przepisie. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby kurczak przeszedł lekko smakiem przypraw, a w tym czasie miksujemy jajka z serkiem naturalnym na gładką masę. Zalewę jajeczno-serową przyprawiamy również solą i pieprzem, a także dodajemy poszatkowaną świeżą bazylię oraz oregano. Może także do niej dodać porwaną na drobne kawałki mozzarellę lub położyć ją pokrojoną na plastry na wierzchu tarty. Przyprawionego kurczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i na wolnym ogniu, aby zbytnio nie wysuszyć mięsa.

Na podpieczony spód układamy kawałki kurczaka, potem odsączone warzywa, wszystko możemy posypać jeszcze ulubionymi przyprawami. Zalewamy masą jajeczno-serową, układamy kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut, tak aby wierzchnia masa się ścięła.

 

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>