Grillowana pełnoziarnista tortilla

DSC06760

Kolejne małe co nieco, tym razem grillowana tortilla, w której wnętrzu może skryć się wszystko, na co tylko mamy ochotę. U mnie oczywiście znalazło się chude mięso z kurczaka oraz porcja warzyw. Polecam na szybki codzienny, ale oczywiście zdrowy obiad, jak również na towarzyskie spotkania. Na pewno gościom zasmakuje i z doświadczenie wiem, że poproszą o dokładkę ;)

Składniki (porcja na 4-5 tortilli):

  • 4-5 placków pełnoziarnistej tortilli (czasem można ją dostać w Biedronce)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 sztuki średniej wielkości pomidorów
  • 1 sztuka żółtej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 kulka mozzarelli light
  • sałata masłowa
  • kiełki brokuła
  • ketchup
  • musztarda
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, zioła dalmatyńskie, curry.

W pierwszej kolejności myjemy piersi z kurczaka, osuszamy i pozbawiamy białych błonek. Kroimy na paseczki, przedkładamy do miseczki i mieszamy ze wszystkimi podanymi przyprawami oraz oliwą z oliwek. Następnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na co najmniej 30 minut (jeśli nie ma pośpiechu to na dłużej) do lodówki, aby kurczak mógł przejść przyprawami. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Sałatę dzielimy na listki, każdy dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Paprykę myjemy i kroimy w słupki, fasolę odsączamy z sosu, a mozzarellę kroimy na plasterki lub rwiemy na drobne kawałki.

Kurczaka smażymy na patelni lub jeśli mamy grill elektryczny to grillujemy. Ja akurat skorzystałam z grilla, więc nie dodawałam więcej tłuszczu. Grillowałam go dosłownie kilka minut, aby mięso nie było zbyt wysuszone. Tak przygotowane składniki zaczynamy układać na naszej tortilli, którą najpierw smarujemy ketchupem i musztardą (po ok. 1-2 łyżeczki). Potem układamy po kilka listków sałaty, kurczaka, paprykę, fasolkę, pomidora, a na koniec kilka plasterków mozzarelli. Całość dokładnie zawijamy i grillujemy przez kilka minut na grillu elektrycznym lub też zawijamy ściśle w folię aluminiową i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

4 komentarze do “Grillowana pełnoziarnista tortilla

    • Mam nadzieję, że Wam smakowały, hm? ;) Jaka jest opinia Oliwki? Poproszę o zdjęcie, jeśli uwieczniłyście swoje dzieło :)
      Ja od następnego razu również zamierzam sama robić placki pełnoziarniste.
      Pozdrawiam gorąco!

  1. Marta, następnym razem będą zdjęcia, bo byłyśmy tak głodne, że…no właśnie…ja spałaszowałam ze smakiem, ale Oli kręciła nosem. Zjadła tylko kurczaka i kukurydzę! Stwierdziła, że nie lubi „plaćka” ;)

    Dzisiaj zajrzałam, ponieważ poszukuję inspiracji na jutrzejszy obiad! Uwielbiam Twoje przepisy! :*

    • Cieszę się, że chociaż Tobie smakowało, a Oliwka ma widocznie inne kubki smakowe ;)
      Ostatnio mam trochę mniej czasu na gotowanie, ale w weekend planuję wypróbować jakiś nowy przepis, więc powinien się pojawić nowy wpis.
      Polecam się na przyszłość! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>