Omlet

Omlet na świąteczne i bardziej obfite śniadanko, a do tego zdrowe kanapki z pełnoziarnistego chleba domowego wypieku z dodatkiem wędzonej makreli, mozzarelli oraz warzyw. Same pyszności jedzone na świeżym powietrzu w promieniach wschodzącego słońca :)

DSC07678

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła.

W miseczce roztrzepujemy dokładnie jajka z dodatkiem mleka, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, po czym wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu bez mieszania. Gdy omlet zacznie się ścinać, możemy lekko podnosić łopatką jego brzegi i przechylać patelnię, pozwalając aby surowa masa mogła wpłynąć pod spód. Przez chwilę trzymamy jeszcze na ogniu, po czym składamy omleta na pół i zsuwamy z patelni na talerz.

DSC07682

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>