Grillowane naleśniki na wytrawnie

Naleśniki nie mogą się znudzić, wystarczy je tylko przygotowywać na różne sposoby, zatem dziś proponuję grillowane wytrawne naleśniki, a farsz skomponowany na biegu z tego, co miałam „pod ręką” :)

DSC09385

Składniki na ciasto naleśnikowe (6-8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka świeżego 2%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

Składniki na farsz:

  • kilka plastrów chudej szynki np. polędwicy sopockiej
  • 3 spore pieczarki
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • rolada ustrzycka
  • mozzarella (nie z zalewy)
  • kilka suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • dodatkowo: pomidor.

Składniki na sos:

  • ketchup łagodny
  • żółta pasta curry
  • miód pszczeli rzepakowy.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy chwilę na odrobinie oliwy z oliwek, aby pozbyć się nadmiaru gromadzonej przez nie wody. Cebulę oraz suszone pomidory kroimy kostkę, natomiast roladę i mozzarellę w plasterki. Z podanych składników mieszamy sos, dodając do ketchupu do smaku miodu oraz pasty curry, w zależności od tego, jak ostry sos chcemy uzyskać. Każdy naleśnik smarujemy przygotowanym sosem, na środku układamy plaster szynki, cebulę, pieczarki, suszone pomidory i na końcu oba sery. Zawijamy ściśle naleśniki w kwadratowe pakieciki, aby nam się nie rozpadły i grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

DSC09397

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>