Tarta faszerowana wędzonym łososiem, pomidorami i czarnymi oliwkami z dodatkiem ajwaru

Dawno nie robiłam tarty, więc ponownie przyszedł na nią czas, tym razem w wersji rybnej z dodatkiem warzyw oraz aromatycznego ajwaru, a wszystko zapieczone pod masą jogurtowo-serową. Brak zielonego koloru w tarcie uzupełniłam brokułami gotowanymi na parze ;)

DSC09655

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 jajko
  • 3-4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na farsz:

  • 250 g łososia wędzonego na gorąco
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • 15-18 czarnych oliwek
  • 2 łyżki ajwaru.

Składniki na masę jogurtowo-serową:

  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 75 g serka naturalnego Bieluch
  • 0,5 kulki mozzarelli z zalewy (starta na grubych oczkach)
  • 20-30 g sera Grana Padano (starty na małych oczkach)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek suszony.

Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników farszu. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, oliwki kroimy w plasterki, a suszone pomidory w kostkę. Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i formujemy z niego kulkę. Formę do tarty lub tortownicę (może być również okrągłe naczynie żaroodporne) smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy posypanej mąką do momentu, aż powstały okrąg będzie większy niż wielkość formy do pieczenia. Przekładamy ciasto nawijając go najpierw delikatnie na wałek i ostrożnie rozwijając w formie, aby ciasto się nie porwało. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się lekko podpiekło. Po upływie tego czasu wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż lekko przestygnie.

W miseczce łączymy ze sobą jogurt, serek naturalny, starty ser Grana Padano, mozzarellę oraz przyprawy.

Gdy ciasto przestygnie, smarujemy spód ajwarem, rozkładamy na nim równomiernie łososia, warzywa i przykrywamy masą jogurtowo-serową, a wierzch posypujemy jeszcze odrobiną sera Grana Padano. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.

DSC09657

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>