Udka pieczone z miodem i sezamem

Pieczone udka z kurczaka kojarzą mi się z obiadami w domu rodzinnym, a tym razem zagościły na stole w moim „eM” w nieco orientalnej odsłonie :)

DSC09515

Składniki:

  • 2 udka + 4 podudzia z kurczaka
  • 1 woreczek pełnoziarnistego ryżu
  • odrobina sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.

Składniki na marynatę:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu rzepakowego
  • 1 łyżka winnego octu balsamicznego.

Składniki na sałatkę:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1 żółty pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • 4-5 pikli
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • odrobina jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz.

Czosnek obieramy i drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Udka i podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu osączamy udka z nadmiaru marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-55 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy udka sezamem.

W międzyczasie ryż gotujemy al dente w osolonej w wodzie, a z podanych składników przygotowujemy sałatkę polewając ją przed podaniem jogurtem i przyprawiając solą oraz pieprzem.

DSC09519

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

2 komentarze do “Udka pieczone z miodem i sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>