Odchudzone placki ziemniaczane

Słysząc „placki ziemniaczane”, myślę „nasączone tłuszczem”. Przygotowując moje dzisiejsze placki pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu oraz mąki, myślałam jedynie o tym, aby 25 minut szybko minęło, bo głód mi doskwierał ;) Odchudzone placuszki były wyśmienite, choć inne w smaku niż tradycyjne placki (które oczywiście też lubię), bardziej, jak pieczone ziemniaczki. Placki jadam tylko we wersji wytrawnej, więc przygotowałam do nich sos pomidorowy z dodatkiem chudej kiełbaski i papryki.

DSC09686

Składniki (10 sztuk):

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 średniej cebuli czerwonej
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek suszony.

Składniki na sos:

  • 1 mała kiełbasa wieprzowa (z małą zawartością tłuszczu)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 średni pomidor
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1/4 średniej cebuli czerwonej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki serka naturalnego Bieluch
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier brązowy, zioła prowansalskie.

Rozpoczynamy od przygotowania składników na sos. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Warzywa oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, a gdy lekko się zrumieni dodajemy czosnek oraz kiełbasę. Po chwili dorzucamy paprykę i pomidora, przyprawiamy i wszystko razem dusimy przez kilka minut. Gdy warzywa już zmiękną dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy serek naturalny, mieszamy i chwilę jeszcze dusimy do lekkiego zgęstnienia sosu.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W razie konieczności odsączamy nadmiar wody z ziemniaków, po czym przyprawiamy, dodajemy jajko, cebulę, czosnek i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy placki układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po upływie połowy czasu można zmniejszyć temperaturę do 190 stopni, aby zbyt mocno się nie przypiekły.

Placki podajemy z przygotowanym sosem, a dodatkiem mogą być brokuły gotowane na parze.

DSC09688

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>