Aromatyczny i nieco orientalny krem dyniowy

Kolejna zupa, tym razem w jesiennym i nieco orientalnym charakterze. Aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający krem z dyni, z dodatkiem mleka kokosowego oraz żółtej pasty curry. W sam raz na ponure i chłodne dni.
Uwaga, od teraz możecie śledzić mój blog również na facebook’u! Zapraszam :)

DSC09787

Składniki:

  • ok. 2 litrów bulionu warzywnego (ze świeżych warzyw, nie z kostki)
  • 1,3 kg dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, cynamon, papryka chili, curry
  • dodatkowo: pestki dyni, grzanki z żytniego razowego chleba.

Dynię myjemy, wydrążamy miąższ i obieramy ze skórki, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki podobnej wielkości, co dynia. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy w dużym garnku na oliwie z oliwek. Gdy lekko się zrumieni dodajemy dynię z ziemniakami i wszystko razem lekko podsmażamy, po czym zalewamy bulionem. Doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy do miękkości warzyw, po czym przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy pastę curry oraz mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aby smaki się przegryzły. Podajemy z pestkami dyni oraz grzankami z żytniego razowego chleba, najlepiej własnego wypieku.

SMACZNEGO! :)

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Print Friendly

Jeden komentarz do “Aromatyczny i nieco orientalny krem dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>