Pszenno-żytni razowy chleb na drożdżach

Niedziela wieczór, powrót z weekendowego wyjazdu i brak pieczywa na poniedziałkowe śniadanie. Co zrobić? Wyjścia miałam dwa, iść rano do sklepu po świeże pieczywo lub sama upiec chleb. Oczywiście wybrałam opcję numer 2 ;) Tym razem postawiłam na mąkę razową, pszenną oraz żytnią.

DSC09826

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • ok. 450-500 ml letniej wody
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego.

Rozcieramy drożdże w szklance letniej wody z cukrem i łyżką mąki żytniej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy drożdże, miód i resztę wody, dokładnie wyrabiamy (ciasto powinno być dość „luźne”), przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wstawiamy keksówkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, a po 10-15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy chleb na kratce. Stukając w spód chleba powinniśmy słyszeć głuchy odgłos.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>