Pieczona owsianka a’la szarlotka

Jesień kojarzy mi się z jabłkami, ciepłą szarlotką, a od teraz będzie także z pieczoną owsianką a’la szarlotka z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Kolejne pomysły na owsiankowe kombinacje już rodzą się w mojej głowie ;)

DSC09836

Składniki:

  • ok. 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki twarogu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3-4 krople olejku migdałowego
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 większe jabłka.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt, twaróg, miód, cynamon, olejek i wszystko razem miksujemy przy pomocy blendera. Nie rozdrabniamy całkowicie jabłek na gładką masę, częściowo powinny zostać w kawałkach. Dodajemy rodzynki oraz płatki owsiane i dokładnie mieszamy już tylko łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy lub kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>