Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami

Przychodzą takie dni, kiedy nie mam ochoty znów jeść mięsa, wówczas obiad przygotowuję w wersji słodkiej lub wytrawnej z dodatkiem ryby. Tym razem wybrałam drugą opcję i postawiłam na tuńczyka, którego wydawało mi się, że nie lubię, a jednak ;) Szybka zapiekanka z pełnoziarnistym makaronem, warzywami i sosem na bazie serka naturalnego oraz jogurtu, która sprawdzi się również jako pełnowartościowa kolacja.

DSC09895

Składniki (2 porcje):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne
  • 1/2 sporego brokuła
  • 6-8 sztuk pomidorów suszonych
  • 8 sztuk czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • ser żółty
  • przyprawy: oregano, słodka papryka, sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 2/3 opakowania serka naturalnego Bieluch
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Zaczynamy od przygotowania sosu, aby mógł się lekko „przegryźć”. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Listki bazylii opłukujemy wodą, osuszamy i również drobno kroimy. Serek łączymy z jogurtem, dodajemy czosnek, bazylię oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie połowę brokuła dzielimy na różyczki, opłukujemy wodą i gotujemy na parze, posypując pod koniec gotowania odrobiną soli. Tuńczyka wyjmujemy z puszki do miseczki (bez sosu) i rozdrabniamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Świeżego pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Ser ścieramy na grubych oczkach.

Do żaroodpornego naczynia wkładamy odcedzony makaron, dodajemy tuńczyka, rozdrobione różyczki brokuła, suszone pomidory i oliwki. Polewamy sosem, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki pomidora, posypujemy startym serem i tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Jeden komentarz do “Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>