Mus dyniowo-jabłkowo-bananowy

Puree z dyni można wykorzystać np. do przygotowania jesiennego musu dyniowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadaniowych kanapek lub też do deseru. W mojej wersji znalazły się również prażone jabłka oraz banan, a charakteru dodała gałka muszkatołowa oraz spora dawka cynamonu. Pychotka!

20141123_123118

Składniki:

  • 3-4 średnie jabłka (kosztele)
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 większy banan
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
  • odrobina wody
  • opcjonalnie: cukier brązowy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli jabłka puszczą mało soku, możemy je podlać odrobiną wody, a gdyby były zbyt kwaśne dosładzamy brązowym cukrem. Gdy jabłka lekko się rozpadną, dodajemy puree z dyni oraz banana (rozgniecionego widelcem na gładką masę) i mieszamy. Po kilku minutach miksujemy całość przy pomocy blendera na gładki mus i dusimy jeszcze przez 10 minut, aby jeszcze lekko zgęstniał. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe :)

Print Friendly

Jeden komentarz do “Mus dyniowo-jabłkowo-bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>