Domowa żytnia razowa tortilla

Tortilla – szybki pomysł na obiad czy przekąskę, grillowana, zapiekana, rolowana, zawijana itd. Pyszna pod każdą postacią, ale czy zdrowa? Jeśli placki tortilli kupimy gotowe to okazuje się, że nie za bardzo. Zamiast czterech składników, z których może zostać przygotowana, mamy całą litanię dodatków, konserwantów, nie poprawiających jej smaku czy jakości, a wręcz przeciwnie. Dlatego warto w szybki i łatwy sposób przygotować ją samemu, z mąki i dodatkami, na jakie tylko mamy ochotę. Proponowana przeze mnie wersja – żytnia razowa, zawijana z grillowanym kurczakiem, warzywami i serem camembert, po czym zapieczona w piekarniku.

20141123_153905

Składniki na placki tortilli (6 sztuk):

  • 150 g mąki żytniej (typ 720)
  • 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30-40 ml oliwy z oliwek
  • ok. 1/2 szklanki wody.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto, które będzie miało dość plastyczną konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Dzielimy je na 6 równych części i rozwałkowujemy na okrągłe, cienkie placki. Idealnie sprawdzi się tu silikonowa stolnica, do której placki nie będą przywierać bez podsypywania mąką. Warto ją kupić i wykorzystywać nie tylko w przypadku przygotowywania tortilli, ale również tart, pierogów, leniuchów itp.

Tak przygotowane placki smażymy z obu stron po ok. 2 minuty na suchej i mocno rozgrzanej patelni, do momentu uzyskania rumieniących się „bąbelków” na jej powierzchni. Każdy usmażony placek tortilli od razu faszerujemy i zawijamy, gdyż szybko staje się chrupiący i uniemożliwia to swobodne składanie. Można jednak usmażyć wszystkie placki, odkładać je na lekko wilgotną ścierkę i taką też przykryć z wierzchu, aby zachowały swoją plastyczną strukturę.

Składniki na farsz:

  • grillowana pierś z kurczaka
  • grillowana cukinia
  • czerwona fasola
  • czarne oliwki pokrojone w plasterki
  • ser camembert z ziołami
  • pesto z ricottą, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi (Deluxe, Lidl).

Każdy placek tortilli smarujemy łyżeczką pesto, układamy plasterki kurczaka, cukinię, fasolkę, pokrojone w plasterki oliwki oraz ser. Zawijamy szczelnie brzegi tortilli, owijamy dość ściśle folią aluminiową i wkładamy do zapieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.

`

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

2 komentarze do “Domowa żytnia razowa tortilla

    • Po przygotowaniu powinny być elastyczne, ale oczywiście jak każde tortille po kilku chwilach twardnieją. Można temu zapobiec kładąc przygotowane placki na wilgotnej ścierce i taką samą też przykrywając z wierzchu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>