Truskawkowo-bananowe crumble owsiane

Wiedziałam co robię zamrażając latem kilka woreczków truskawek ;) Zimą jak znalazł do deserów na gorąco lub rozgrzewającej herbatki.

DSC00039

Składniki:

  • ok. 250 g truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki miodu.

Składniki na owsianą kruszonkę:

  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej.

Truskawki rozmrażamy i odsączamy z powstałego soku, którego oczywiście nie wylewamy, lecz wykorzystujemy np. jako dodatek do herbaty. Banana kroimy w plasterki, dodajemy razem z miodem do truskawek, mieszamy i przekładamy do kokilek. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy wierzch owoców. Tak przygotowane crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

2 komentarze do “Truskawkowo-bananowe crumble owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>