Drożdżowa tarta z grillowanym kurczakiem, warzywami, pieczarkami i gorgonzolą

Dziś ujawniam przepis na wyśmienitą tartę. Tym razem na pełnoziarnistym cieście drożdżowym z grillowanym filetem z kurczaka, dodatkiem warzyw, pieczarek, zapieczoną pod sosem na bazie jogurtu naturalnego oraz intensywnej w smaku i zapachu gorgonzoli. Pyyyyychota!

20150105_161931_1_1

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15-20 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i oliwy z oliwek, po czym odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz zioła prowansalskie i mieszamy. Dodajemy stopniowo zaczyn drożdżowy i zagniatamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Formujemy z ciasta kulkę, podsypujemy lekko mąką, wierzch delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Składniki na sos jogurtowo-serowy:

  • 120 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
  • ok. 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka.

Ser kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem, jajkiem oraz przyprawami.

Składniki na farsz:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 6-7 różyczek brokułu
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 6-7 średnich pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.

Filet myjemy, osuszamy, pozbawiamy białych błonek, przyprawiamy i odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu grillujemy mięso bez dodatku tłuszczu, a po wystygnięciu kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na różyczki, opłukujemy wodą i gotujemy na parze do miękkości, odrobinę soląc pod koniec gotowania. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, po czym przesmażamy na suchej patelni, aby odparować wodę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Formę do tarty wykładamy rozwałkowanym na okrąg ciastem i rozkładamy na nim równomiernie wszystkie składniki. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, po czym zalewamy wszystko przygotowanym sosem. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30-35 minut (termoobieg + dół).

20150105_162414_1_1

SMACZNEGO! :)

Tarta słodka czy wytrawna?

Print Friendly

2 komentarze do “Drożdżowa tarta z grillowanym kurczakiem, warzywami, pieczarkami i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>