Mięsno-warzywne danie jednogarnkowe

Kupiłam ćwiartki z kurczaka i co dalej? Warzywa, wszystko razem do jednego naczynia, do piekarnika i obiad sam się robi, a jaki pyszny ;)

20150202_202350

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 6 sporych marchewek
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 żółte papryki
  • 2 cebule czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, curry, słodka papryka, zioła prowansalskie.

Kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy zbędnych błonek, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, po czym kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy również na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a ząbki czosnku obieramy i lekko rozgniatamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do jednej miski, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą i ziołami, po czym dokładnie mieszamy. Ćwiartki z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez dodatku tłuszczu), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wystawiamy kurczaka, odlewamy wytopiony tłuszcz, na spód naczynia wrzucamy wszystkie warzywa, na nich układamy kurczaka i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 1h, aż warzywa zmiękną, a kurczak się upiecze.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>