Deser pełen białka z dodatkiem truskawek

Tym razem deser na zimno, nawiązujący to letnich smaków, za którymi już tęsknię i czekam na moc warzywno-owocowych kolorów :)

20150301_132959

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 12 g żelatyny
  • 200 g twarogu,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 3 garście mrożonych truskawek (wcześniej wyjmujemy je do rozmrożenia).

Mleko zagotowujemy z miodem, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. W jednej misce blendujemy twaróg z jogurtem na gładką masę, a w drugiej rozdrabniamy blenderem truskawki na mus. Jeśli truskawki są mocno kwaśne, dodajemy jeszcze do nich odrobinę miodu. Wystudzone mleko dodajemy do masy serowo-jogurtowej i miksujemy przez chwilę na najwyższych obrotach. 2/3 masy przekładamy do pucharków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut. Resztę masy dodajemy do musu truskawkowego, dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę truskawkową przelewamy również do pucharków i ponownie wstawiamy je do lodówki na ok. 1h. Możemy podać udekorowane gorzkim kakao.

20150301_132943

SMACZNEGO! :)

Twarogowe słodkości 2

Print Friendly

3 komentarze do “Deser pełen białka z dodatkiem truskawek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>