Słodka chwila z pełnoziarnistymi migdałowo-czekoladowymi muffinkami

Słodko i zdrowo? Tak, to możliwe, a tym razem w wersji muffinkowej, na mące razowej z dodatkiem migdałów oraz gorzkiej czekolady. Dość ciężkie w swej konsystencji, syte i pyszne małe słodkości, idealne do kawki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Oczywiście z umiarem ;)

20150510_215501

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, typ 1850),
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • ok. 1 szklanki płatków migdałowych,
  • ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • szczypta soli,
  • 80 g gorzkiej czekolady (np. z kawą i kardamonem, Terraivita).
W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej oliwę z oliwek z jogurtem, mlekiem i jajkami. Mokre składniki przelewamy do suchych, dodajemy posiekaną czekoladę i przelewamy do silikonowej formy do muffinków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy babeczki już się przepiekły, a jeśli nie to pozostawić jeszcze na kilka minut.
SMACZNEGO! :)
Print Friendly

Jeden komentarz do “Słodka chwila z pełnoziarnistymi migdałowo-czekoladowymi muffinkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>