Mamusiny pleśniak z jabłkami

Lekko rozpustne, ale jakże smaczne ciacho nazywane w moim rodzinnym domu pleśniakiem. Tym razem w wersji jabłkowej. Pyszny smak dzieciństwa! :)

20150515_201927

Składniki:

  • 375 g margaryny Rama,
  • 6 żółtek,
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3-4 większe jabłka lub dżem (dowolnego smaku).

Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz margarynę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, z czego dwie wkładamy do lodówki. Jedną część ciasta ścieramy od razu na dużych oczkach na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta rozsmarowujemy dżem lub pokrojone w małą kostkę i podprażone lekko jabłka. Drugą część ciasta mieszamy dokładnie z kakao, po czym również ścieramy na tarce na owocową warstwę. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, po czym dodajemy cukier, ponownie ucieramy i wykładamy na kakaową warstwę. Na wierzch piany ścieramy trzecią część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 minut.

SMACZNEGO! :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>