Marchewkowe ciasto z frostingiem

Sylwestrowo-noworoczne ciasto marchewkowe z białą pokrywą, nie śnieżną, lecz serow0-maślaną. Wilgotne, chrupiące i przepyszne ciacho, idealne na każdą okazję, a nawet bez okazji. Polecam!

20151231_194332

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka;
  • 120 g brązowego cukru;
  • 125 ml oliwy z oliwek;
  • 280 g drobno startej marchewki;
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek orzechów do dekoracji;
  • 75 g drobno pokrojonego i  odsączonego ananasa (świeżego);
  • 50 g wiórków kokosowych;
  • 200 g mąki pszennej typ 650;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki imbiru;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na frosting:

  • 200 g serka naturalnego Twój Smak (Piątnica);
  • 30 g miękkiego masła;
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolimy słodsze kremy).

Składniki na ciasto warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie możemy przygotować pozostałe składniki. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach. Ananasa obieramy z wierzchniej warstwy, wycinamy stwardniały środek i kroimy miąższ na drobne kawałki, po czym odsączamy z nadmiaru soku na ręczniczku papierowym. Krem natomiast przygotowujemy ucierając masło z serkiem naturalnym i dodając cukier puder. Na czas przygotowania ciasta wstawiamy krem do lodówki.

Jajka ubijamy przez kilka minut mikserem, dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wciąż miksując powoli dolewamy oliwę z oliwek, po czym dokładamy marchewkę, ananasa, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo przesypujemy suche składniki do masy jajecznej miksując wszystko na małych obrotach. Przelewamy wszystko do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce, po czym pokrywamy dokładnie wierzch przygotowanym kremem oraz dekorujemy orzechami.

20160101_134605

20151231_224020
SMACZNEGO!
Print Friendly

8 komentarzy do “Marchewkowe ciasto z frostingiem

    • Użyta przez Ciebie blacha była podobnych wymiarów, co moja? Zastanawiam się, dlaczego też wyszło gumowate. Ananasa użyłeś świeżego czy z puszki? Odsączyłeś przed dodaniem do ciasta?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>