Białkowe ciasteczka owsiano-sezamowe

Zostały Wam białka po przyrządzeniu jakiegoś ciasta czy jak u mnie spaghetti carbonara? Zróbcie z nich bezy lub te oto szybkie, kruche, owsiano-sezamowe ciasteczka, idealne do porannej kawki.

Składniki:

  • 3-4 białka (w zależności, jak duże są jajka);
  • 2 łyżki miodu,
  • 7 łyżek płatków owsianych,
  • 5 łyżek sezamu,
  • 1 łyżka złotego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Płatki owsiane częściowo mielimy, dodajemy miód, oliwę i mieszamy z resztą suchych składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do suchych składników, po czym mieszamy wszystko delikatnie do połączenia składników. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>