Chałwowa owsianka z mieszanych płatków

Przepyszna owsianka zainspirowana przepisem z bloga Jadłonomia, lecz moja w wersji niewegańskiej i na bazie innych płatków. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy, rozgrzeje i doda energii na kolejne godziny odliczane do obiadu ;)

Składniki (1 porcja):

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki płatków orkiszowych pełnoziarnistych,
  • 2 łyżki płatków żytnich,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka 2%,
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego,
  • 2 łyżeczki tahini,
  • dodatkowo: mus gruszkowy.

Do rondelka wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy miód i gotujemy jeszcze kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Gdy płatki owsiane zmiękną, napęcznieją i wchłoną większość mleka to znak, że nasza owsianka jest gotowa. Dodajemy wtedy tahini, mieszamy dokładnie i gotowe. Tym razem do owsianki podałam domowy mus gruszkowy.

SMACZNEGO!


Mobilna Owsianka Śniadaniowa

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>