Orkiszowe pełnoziarniste babeczki z masłem i kremem orzechowym

Dziś zaległy przepis na orkiszowe babeczki, podpatrzone na blogu Kucharenka. Ja jednak użyłam mąki pełnoziarnistej, stąd nie wyrosły aż tak bardzo i mają nieco cięższą konsystencję, ale mimo to są bardzo smaczną i przede wszystkim zdrową przekąską. Dodatkowo przełożyłam je orzechowym kremem bez grama dodatkowego tłuszczu, słodzonym miodem, a kilka babeczek urozmaiciłam kawałkami gorzkiej czekolady.

20160109_0934042

Składniki:

  • 170 g mąki orkiszowej (typ 2000),
  • 70 g cukru trzcinowego,
  • 50 g masła orzechowego,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 1 jabłko (starte na dużych oczkach),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Krem (proporcje wg uznania):

  • serek naturalny Bieluch,
  • masło orzechowe,
  • miód,
  • szczypta soli.

W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki, po czym łączymy je ze sobą. Przygotowaną masę przelewamy do silikonowej formy na muffinki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem z podanych składników. Po upieczeniu czekamy aż muffinki całkowicie wystygną, kroimy je na pół (w poziomie) i przekładamy przygotowanym kremem.

SMACZNEGO!

Print Friendly

5 komentarzy do “Orkiszowe pełnoziarniste babeczki z masłem i kremem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>