Intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią

Cukinia za cukinią i cukinię pogania, czyli babcine, działkowe plony, które trzeba było dobrze spożytkować. Przyszedł czas na przetestowanie cukinii w słodkiej, mocno czekoladowej wersji. Tak, jak w przypadku ciasta marchewkowego, cukinia nie jest wyczuwalna w smaku, lecz kto bardziej spostrzegawczy to zauważy w cieście „coś” zielonego ;) Tym, którzy lubią ciasta w słodszej wersji polecam dodać więcej miodu lub wierzch ciasta polać rozpuszczoną, mleczną czekoladą.

20160920_205813

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej typ 650,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 70 g miodu wielokwiatowego,
  • 30 g kakao,
  • 2 jajka,
  • 50 g oliwy z oliwek,
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 200 cukinii,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej,
  • 4-5 kropli aromatu rumowego,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • śliwki węgierki.

Cukinii nie obieramy, a ścieramy na tarce na grubych oczkach i odstawiamy w miseczce, aby puściła sok. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki.

W dużej misce mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kawą, solą oraz kakao. W drugiej misce ucieramy cukier z miodem, jajkami, oliwą, jogurtem i aromatem rumowym. Do suchych składników wlewamy mokre, lekko mieszamy, po czym dodajemy dobrze odsączoną cukinię i ponownie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy raz jeszcze i przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ja piekłam ciasto w ceramicznej formie do tarty. Na wierzchu ciasta układamy przekrojone śliwki, posypujemy je odrobiną cukru trzcinowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.

SMACZNEGO!

Print Friendly

Jeden komentarz do “Intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>