Kurczak satay z sosem orzechowym

Zima zimą, ale w kuchni kolorów i smaków zabraknąć nie może. Orientalnie, aromatycznie i przede wszystkim smakowicie. Polecam przepis wielbicielom masła orzechowego, jak i wszystkim osobom lubiącym nowe połączenia smakowe.

img_0067

Składniki (2-3 porcje):

  • ok. 500 g filetu z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1×1 cm),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub z awokado,
  • ryż jaśminowy lub basmati.

Składniki na sos orzechowy:

  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego,
  • 5 łyżek masła orzechowego (solonego),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili.

Składniki na surówkę:

  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • olej z awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku.

Filet z kurczaka opłukujemy zimną wodą, osuszamy i pozbawiamy białych błonek. Kroimy na dość grube paski. W większej misce łączymy składniki marynaty – starte ząbki czosnku, starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, przyprawy oraz wybrany olej. Dodajemy do miski kurczaka i obtaczamy dokładnie w marynacie. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę, aby mięso mogło nabrać odpowiedniego aromatu.

W międzyczasie możemy przygotować sos oraz surówkę. W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Warto pod koniec gotowania spróbować sos, by sprawdzić czy nie jest mdły w smaku i ewentualnie jeszcze przyprawić według własnego gustu. Kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy odsączoną kukurydzę, olej z awokado oraz przyprawy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy, aby lekko się “przegryzła” na czas grillowania kurczaka.

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków i układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Opiekamy z każdej strony, po czym podajemy z ugotowanym ryżem, surówką oraz przepysznym sosem orzechowym.

img_0066

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>