Kokosowy deser chia z owocami leśnymi

Deser nie zawsze musi być bombą kaloryczną, a może mieć też wiele prozdrowotnych właściwości, np. za sprawą użytych tym razem nasion chia. Dwie kontrastujące ze sobą smakowo masy, kokosowa i owocowa, polecają się na lekki, wegański deser :)

img_9645ii

Składniki (4 porcje):

  • 400 ml mleka kokosowego (dobrej jakości, np. firmy AROY-D),
  • 7 łyżek nasion chia,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego,
  • 350-400 g mrożonych owoców leśnych,
  • miód/cukier brązowy (ilość do smaku, do osłodzenia owoców),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia owoców).

Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy syrop klonowy i nasiona chia, po czym delikatnie małą trzepaczką mieszamy przez 2-3 minuty. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, aby nasiona napęczniały i masa zgęstniała. Owoce mrożone przekładamy do garnka, posypujemy brązowym cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce się rozmrożą i puszczą sok. Dodajemy do smaku miodu i co jakiś czas mieszając dalej podgrzewamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 2 łyżkach wody, aby mus lekko zgęstniał, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia masę kokosową przekładamy do pucharków i przykrywamy przygotowanym musem owocowym.

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>