Tarta na kruchym, orkiszowym spodzie z burakami, łososiem wędzonym i serem feta

Jak dotąd buraki kojarzyły mi się głównie z ćwikłą, tartymi buraczkami, na ciepło podawanymi jako dodatek do obiadu lub też z barszczem czerwonym. Niedawno jednak zasmakowałam buraków gotowanych, z których przyrządzone zostało pesto do makaronu oraz pieczonych, które wykorzystałam właśnie do mojego dzisiejszego przepisu – tarty wytrawnej z łososiem i fetą. Połączenie buraków z serem kozim lub owczo-kozim jak dla mnie jest rewelacyjne. Dorzucić można również orzechy włoskie, a całość będzie nie tylko smaczna, ale i pełna wartości odżywczych.

20170321_220911

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 120 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 małe jajko.

Składniki na farsz:

  • dwa średnie buraki,
  • 100 g łososia dzikiego, wędzonego,
  • ok. 200 g sera feta (owczo-koziego, np. feta Eridanous z Lidla),
  • 2 jajka,
  • 150 g serka naturalnego Bieluch lub naturalnego homogenizowanego,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Do podania:

  • dwie garście rukoli,
  • dwie garście roszponki,
  • dressing: 2 łyżeczki pasty tahini, 1 łyżka syropu klonowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od zagniecenia ciasta z mąki, pokrojonego w kostkę zimnego masła, jajka i szczypty soli. Staramy się zrobić to dość szybko, aby nie ogrzewać zbyt mocno ciasta. Zawijamy kulę z ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

W międzyczasie obieramy buraki, opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy świeżo zmieloną solą. Możemy je jeszcze przemieszać, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić, czy buraczki zdążyły zmięknąć. Można też wcześniej przygotować zalewę jajeczną, miksując jajka z serkiem naturalnym oraz przyprawami.

Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok. 3-4 mm, o średnicy większej niż posiadana forma. Przekładamy ciasto np. do ceramicznej formy do tarty, wysmarowanej masłem, wykładając nim dno oraz brzegi formy, lekko dociskając i pozostawiając nieco wystające brzegi. Spód nakłuwamy widelcem, po czym przykrywamy ciasto folią aluminiową i obciążamy np. suchą kaszą czy ryżem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przed ok. 15 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i ponownie pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy farsz – upieczone i wystudzone buraki, łososia porwanego na mniejsze kawałki oraz fetę pokrojoną w większą kostkę. Wszystko to zalewamy przygotowaną zalewą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy z lekką sałatką z rukoli i roszponki, polaną dressingiem tahini.

20170321_220816

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>