Domowy hummus

W końcu zrobiłam – hummus, który idealnie sprawdzi się w roli pasty kanapkowej lub dipu do warzyw. Bogaty w białko, błonnik pokarmowy, a także żelazo, wit. C i B oraz kwas foliowy. Polecam każdemu!

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (można również użyć 400 g suchej ciecierzycy i ją ugotować),
  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kuminu (roztartego w moździerzu),
  • sól i pieprz do smaku.

Ciecierzycę odsączamy, pozostawiając jednak trochę zalewy w osobnej miseczce. Rozgniatamy ciecierzycę przy pomocy blendera w misce (łatwiej niż w wąskim naczyniu od blendera) z 2-3 łyżkami zalewy, po czym dodajemy pozostałe składniki
i ponownie miksujemy. Gdyby pasta była zbyt sucha dodajemy jeszcze kilka łyżek zalewy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i gotowe :) Tak przygotowany hummus przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.

20170321_194957i

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>