Rolada z ciasta francuskiego z łososiem, burakami i kozim serem

Dziś bardzo, ale to bardzo szybka propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzi się jako przekąska dla niespodziewanych gości czy lunch do pracy. To połączenie smaków jest ostatnio jednym z moich ulubionych :)

Składniki:

  • ciasto francuskie light (kupiłam w Lidlu, zdecydowanie lżejsze),
  • dziki łosoś wędzony na zimno,
  • ser kozi (rolada pleśniowa),
  • 2 średnie buraki (można kupić już ugotowane w Lidlu – pierwszy raz kupiłam i mogę polecić, jeśli nie mamy czasu na gotowanie surowych buraków),
  • 1-2 garście orzechów włoskich,
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu ciasta),
  • czarnuszka (do posypania wierzchu ciasta).

Buraki i ser kozi kroimy na plasterki, orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Ciasto rozwijamy, na środku układamy plasterki łososia, buraków, sera i posypujemy orzechami. Zawijamy brzegi ciasta (dłuższe krawędzie) do góry i sklejamy je ze sobą. Zlepiamy również krótsze brzegi, by podczas pieczenia sok z buraków nie wydostał się na zewnątrz. Tak przygotowaną roladę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg + dół) na ok. 10-12 minut, po czym zmieniamy ustawienia na sam termoobieg i pieczemy przez kolejne 10-12 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.

20170515_204840

20170515_204831

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>