Placki dyniowo-ziemniaczane z dodatkiem greckiej fety

Miały być placki dyniowe, a wyszły dyniowo-ziemniaczane. Wszystko za sprawą mrożonej dyni, która puściła dużo soku, więc dodałam starte ziemniaki, troszkę mąki kukurydzianej i ostatecznie powstały bardzo smaczne placuszki, którymi można zajadać się nawet bez żadnych dodatków.

20170523_210714

Składniki:

  • ok. 200 g dyni (świeżej lub mrożonej),
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 70 g owczo-koziej fety,
  • 2 jajka,
  • ok. 3 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • ok. 2 łyżek mąki kukurydzianej,
  • nierafinowany olej kokosowy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Dynię i ziemniaki obieramy, po czym ścieramy na tarce na drobnych oczkach (jeśli dynia była wcześniej mrożona, to zapewne puści sporo soku, którego nadmiar warto odlać). Dodajemy żółtka, przyprawy i pokrojony w kostkę ser feta. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, po czym dodajemy z obiema mąkami do startych warzyw. Dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony, do momentu, aż się ładnie zrumienią. Możemy je podać z dodatkiem ulubionej sałatki lub np. polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym.

20170523_210708

20170523_210804

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>