Tort dacquoise

Tym razem odskocznia od lekkich przepisów – tort dacquoise, czyli mała bomba kaloryczna. Uwielbiany przez mojego partnera tort, w końcu doczekał się debiutu w mojej kuchni – czego się nie robi z miłości :)
Nie taki diabeł straszny, jak go malują – nawet za pierwszym razem wychodzi idealny, a wystarczy stosować się dokładnie do wskazówek przepisu. Ten, kto spróbował, twierdził, że nawet lepszy niż z popularnej cukierni ;)

Składniki (na 2 blaty bezowe):

  • 3 białka, 
  • szczypta soli,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę z piekarnika smarujemy cienką warstwą masła, po czym przykrywamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm, tak by między nimi pozostał jeszcze odstęp – beza lekko urośnie podczas pieczenia.

Do przygotowania bezy korzystamy z miski metalowej lub szklanej. Wbijamy do niej białka, bardzo dokładnie, by ani odrobina żółtka nie dostała się do środka. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka zaczynając od małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, do momentu aż piana będzie dość sztywna (ważne, by nie zaczęły robić się „obłoczki” z piany). Dodajemy wówczas oba rodzaje cukru – stopniowo wsypujemy po jednej łyżce do piany i ponownie ubijamy. Kolejną łyżkę cukru dodajemy, gdy poprzednia została dobrze utarta. Na koniec dodajemy do piany sok z cytryny, delikatnie mieszamy – nasza piana powinna być już sztywna i ładnie błyszcząca. Masę bezową wykładamy na narysowane na papierze okręgi, lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut (termoobieg). Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok. 90 minut. Po upieczeniu zostawiamy bezy w lekko uchylonym piekarniku na kilka godzin lub na całą noc. 

20170606_214118

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • 1/2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g masy kajmakowej/krówkowej,
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 8 daktyli suszonych, pokrojonych na kawałki.

Serek mascarpone, jak i śmietana powinny być schłodzone. Mieszamy serek z masą kajmakową do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnie mieszamy wraz z bakaliami z przygotowaną wcześniej masą. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na jednym z upieczonych blatów bezowych, przykrywamy drugim, a wierzch posypujemy gorzkim kakao. Tort przechowujemy w lodówce.

20170607_072023

20170607_185725

SMACZNEGO!

Print Friendly

4 komentarze do “Tort dacquoise

  1. Dzięki za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam, lubię takie opisy: prosto i po kolei, będę piekła, bo uwielbiam bezy a ten wygląda baaardzo konkretnie! :))) pozdrawiam Marta-pekinczyk5

  2. Piekę taką bezę już od dłuższego czasu. Jest rewelacyjna. Zmieniam tylko kremy. Dodaję mus malinowy, lub inne owoce, lub kawę. W zależności od nastroju i pory roku.

  3. Ja piekę z ok. 6 białek, wychodzą wtedy 3 blaty (piekę je razem na trzech osobnych blaszkach ok 1,5 godziny, co pół godziny zamieniam blaszki poziomami, Nie daję kajmaku ale pokrojone truskawki a zimą pokrojone orzechy i namoczone rodzynki, wszyscy się zajadają:)

Odpowiedz na „~DomowySmakJedzenia.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>