Kruche ciasto z budyniem i bananami

Nadmiar bananów, które domagały się już zjedzenia i ochota na coś słodkiego, „domowej produkcji”, zaowocowały powstaniem kruchego, razowego ciasta z budyniem i bananami. Pychotka :)

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, razowej,
  • 90 g zimnego masła,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki bardzo zimnej wody (gdyby ciężko było zagnieść ciasto na jednolitą masę),
  • budyń domowy (wg przepisu, lecz ilość mleka zmniejszona do 0,4l),
  • 2 dojrzałe banany.

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta, zatem mąkę, cukier i proszek wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i jajka, po czym zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciężko zagnieść ciasto (mąka razowa nie ułatwia tej kwestii), dodajemy zimną wodę i ponownie zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy budyń wg wskazanego przepisu i odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką kukurydzianą. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części, 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno oraz brzegi formy (mniej więcej do połowy wysokości). Na ciasto wykładamy przygotowany budyń, a na nim układamy pokrojone w plasterki banany. Wierzch ciasta posypujemy rozkruszoną resztą ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

20170815_174102

20170815_181845

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>